Vlag van Oman

Bilaterale fiche Oman 
Deze fiche biedt een beknopt overzicht van de bilaterale handelsbetrekkingen van België met Oman. 
Document enkel beschikbaar in het Engels.

Bilaterale nota Oman (januari 2023)
Naast algemene informatie over het BBP, de inflatie, het aantal inwoners, de globale import en export en de werkloosheidsgraad bevat deze nota een analyse van de bilaterale handel met Oman, alsook een overzicht van de belangrijkste in- en uitvoersecties.

Statistieken

Studies

Economische studie Oman (februari 2014)

Oman kent de laatste 40 jaar een periode van ongeziene economische vooruitgang. Deze “boom” valt samen met de regeerperiode van de huidige Sultan Qaboos bin Said al-Said, die aan de macht kwam in 1970 en is grotendeels gesteund op de inkomsten van de oliesector (productie en export). In 2012 vertegenwoordigde de oliebranche bijna 50% van het BBP.

De grote afhankelijkheid van het zwarte goud maakt het land echter kwetsbaar voor schokken van de beurskoers van een vat ruwe olie. Als reactie lanceerde het Sultanaat al in 1995 Vision 2020, een langetermijnstrategie opgebouwd rond drie sleutelcomponenten: “economische diversificatie, omanisatie en privatisering”. De kernelementen van dit beleid werden vervolgens uitgewerkt en geïmplementeerd via de verschillende vijfjarenbeleidsprogramma’s, waarvan het meest recente de periode 2011-2015 beslaat.

Voor de periode 2013-2017 voorspelt de Economist Intelligence Unit een gemiddelde jaarlijkse groei van 4,6%, die volgens gegevens van de Centrale Bank van Oman voor 70% gedragen zal worden door een groei in niet-oliegerelateerde sectoren.

Ter gelegenheid van de gezamenlijke handelsmissie naar Oman (14-21 maart 2014), heeft het Agentschap voor Buitenlandse Handel een economische studie gepubliceerd, waarvan het eerste hoofdstuk gewijd is aan de macro-economische situatie van Oman, terwijl het tweede hoofdstuk een analyse omvat van drie dynamische sectoren waarin de handelsmogelijkheden talrijk zijn: infrastructuur & logistiek, energie & milieu en de bankensector. Daarna krijgt u een greep uit recente succesverhalen van Belgische bedrijven in Oman.

Cover

LEGAL HELPDESK

Een juridische vraag over buitenlandse handel? Contacteer onze legal helpdesk.

Legal Helpdesk - regulations