Datum

De wereld is de afgelopen maanden drastisch veranderd door de Russische inval in Oekraïne, het grootste conflict op Europese bodem sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg daarvan worden economische en financiële sancties opgelegd en werpt de opkomst van nieuwe protectionistische maatregelen een zorgwekkende schaduw over het multilaterale handelssysteem.

We kennen de sanctieregimes uit het verleden, zoals die tegen het Irak van Saddam Hussain, het Libië van Kolonel Ghadaffi en minder belangrijke markten als Noord-Korea en Myanmar. Iran is een bijzonder geval waar Belgische bedrijven voortdurend proberen te bepalen wat nog mogelijk is en wat niet. Uiteraard spant de Russische situatie de kroon, omdat het land een naburige exportmarkt is voor Europese landen en vice versa.

Naast een focus op de sanctieregimes kijken we naar de bestaande handelsbelemmeringen in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne, en belichten we ons instrumentarium om deze belemmeringen weg te nemen.

Wat zijn die sancties precies, wat is er mogelijk, hoe kunnen oplossingen worden gevonden als leveringen en betalingen worden geblokkeerd, wat is de stand van zaken met betrekking tot handelsbelemmeringen...?

Vragen die rijzen en waarop wij u met een panel van hooggekwalificeerde mensen van de betrokken ministeries en entiteiten uit de particuliere en de openbare sector tot in de puntjes een antwoord zullen geven.

Het Agentschap voor Buitenlandse Handel nodigt u graag uit voor dit webinar op ZOOM op donderdag 2 juni 2022 om 10.30u.

Dit webinar zal doorgaan in het Engels, Nederlands en Frans.

REGISTREER HIER

PROGRAMME

-        10h30: Opening words by Mrs Katrien Van Loocke, Legal Counsel Belgian Foreign Trade Agency

-        10h40: Mrs Pascaline della Faille, Country and sector risk manager Risk Management at Credendo export credit agency: « Fallout from Russia’s invasion of Ukraine: impact on Credendo cover policy »

-        10h55: Mr Grégory Claude, Direction générale des Analyses économiques et de l'Economie internationale Service Commerce et investissements internationaux: « trade barriers in Russia, Belarus and Ukraine and toolbox to bring down barriers to trade »

-        11h15: Mr Didier De Baere, Deputy Director General of the Belgian Foreign Trade Agency and former member of the EU-Council Sanctions Committee: « Overview of sanction regimes and how to safeguard your rights in the best way, focus on Russia »

-        11h45: Closing remarks and Q&A

Banner Webinar “Trade barriers and sanction regimes – Russia and Ukraine”