De economische studies hebben als doel de lezer een macro-economisch overzicht te geven. Ze zetten ook de sleutelsectoren op een rij die belangrijke kansen bieden voor onze Belgische exportbedrijven.
  • Economische studie Singapore (oktober 2014)

    Singapore is in vele opzichten een economisch succesverhaal. In enkele decennia stootte het land door naar de hoogste regionen op de lijst van rijkste landen ter wereld. Vandaag rangschikt de eilandstaat op een 7e plaats wereldwijd in termen van koopkracht.

    Sinds 2010 stimuleert de overheid een economische hervorming, waarbij sectoren met een hoge toegevoegde waarde centraal staan en waarbij de toestroom van buitenlandse arbeidskrachten wordt beperkt. Op deze wijze hoopt ze de economische output per capita te laten stijgen en tegelijkertijd een verbetering van de algemene productiviteit en competitiviteit te realiseren.

    De vrijhandelsakkoorden vormen een inherent onderdeel van de Singaporese handelspolitiek. Hierbij richt Singapore zich niet enkel op nieuwe opkomende markten, maar streeft ze ook naar een verdieping van de handelsrelaties met de westerse economieën. De recent aangenomen tekst van een nieuw en ambitieus vrijhandelsverdrag met de Europese Unie vormt hier een bewijs van.

    Ter gelegenheid van de gezamenlijke handelsmissie naar Singapore van 22 tot 28 november 2014, heeft het Agentschap voor Buitenlandse Handel een “economische studie” gepubliceerd, waarvan het eerste hoofdstuk gewijd is aan de macro-economische situatie van Singapore, terwijl het tweede een analyse omvat van vier dynamische sectoren waarin de handelsmogelijkheden talrijk zijn: biomedische wetenschappen, cleantech, logistiek en banking technology. De studie besluit met een hoofdstuk over Belgische succesverhalen in Singapore.